Gratis frakt över 600:-
Kundkorg

Vad tittar vi efter?

ÖRTER

Örterna som vi tar in vill vi helst se vara så varsamt bearbetade som möjligt och de skall vara i sin hela form. Vi föredrar om de tas i kapsel eller tablett form utan andra tillsatser. Här nedan kan du läsa om varför vi undviker örter i till exempel alkohol eller glycerin. 

Alkohol 

De flesta örterna har idag sin essens i en bas av alkohol. När Life Of Detox öppnade sålde vi örter vars bas var i alkohol men det kändes inte helt rätt för de flesta vet ju idag att alkohol påverkar levern bland annat. Vi prövade att ha tinkturerna i varmt vatten som skulle se till att alkoholen avdunsta men kändes endå fel och örterna gav inte den effekt vi eftersträvade. Efter att en kund ifrågasatte vårt val av leverantör och varför tinkturerna innehöll alkohol kunde vi inte blunda för det längre. Vid det laget hade vi redan prövat andra örter i kapslar som hade givit betydligt tydligare effekt och kändes mer skonsam för kroppen.

"Alcohol in herbal tinctures nullifies the supplement’s beneficial elements. In addition, the typical alcohol used in tinctures is GMO corn-grade alcohol. Although some tinctures contain grape alcohol, any amount of alcohol in a tincture tends to impede the effective delivery of the herb into the body." - Medical Medium

Glycerin

Glycerin är ett i våra ögon inte det optimala ämnet (se längre förklaring under hudvård) för att förvara örter men är endå steget bättre än alkohol. Vi försöker så långt det går använda örter som inte konserveras via glycerin eller alkohol. Vi önskar se så råa och färska råvaror i våra örtkurer som möjligt för mest optimala effekt och skonsam samverkan med kroppen. Därför förvaras våra örtkurer i frys och kyl och inte i konserveringsämnen. 

TIPS! 

Plantera örter i din trädgård eller balkong. Det gör vi! Färskare mer levande örter än så kan du inte få ;) Tillsätt en knippe mynta eller citronmellis i din smoothie varje morgon, din kropp kommer tacka dig!

KOSTTILLSKOTT

Här låter vi vår samarbetspartner MSc. Patrick Wahlberg från Greatlife som skrivit boken "PXP- Ditt Bästa Jag" och är importören av Mega Food (som vi älskar) ta över ordet. Han förklarar väldigt bra över vilka komponenter man behöver se över vid val av kosttillskott.

Syntetiska eller wholefood? 
Något förenklat kan man säga att man vid tillverkning av syntetiska kosttillskott tar olika grundämnen, som sätts samman till en kemisk förening. Man erhåller ett pulver som pressas till en tablett eller stoppas i en kapsel. Vid tillverkning av wholefoodtillskott används riktig mat som mals till juice och därefter torkas till ett pulver som pressas till en tablett eller stoppas i en kapsel. Antag att man vill göra C-vitamin: I ett syntetiskt kosttillskott tillverkas C-vitaminet genom att man från majssirap, isolerar 6 kolmolekyler, 8 vätemolekyler och 6 syremolekyler med hjälp av olika syror och sätter samman dessa till askorbinsyra vilket är det kemiska namnet på C-vitamin. Man får ett vitt pulver med den kemiska formeln C6H8O6. För att framställa C-vitamin i ett whole food tillskott däremot, tar man hel apelsin, maler hela apelsinen som därefter torkas under låg temperatur i syfte att bevara så många näringsämnen som möjligt (om företaget håller hög standard). En apelsin innehåller fler än 170 hälsobringande ämnen som hittills är upptäckta och som fungerar i synergi med C-vitamin. I ett wholefoodtillskott förlorar man inga av dessa nyttiga ämnen som behövs för optimalt upptag av C-vitamin.

Hur var det då med potensen? 
Cornell University publicerade en studie i Journal of Nature som visade att 5,7 mg c-vitamin från Wholefoodtillskott motsvarar 1500 mg isolerat syntetiskt c-vitamin i antioxidativ effekt. Potensskillnaden beror inte på skillnader i C-vitaminets struktur utan just på hela den flora av fytokemiska ämnen som helt enkelt saknas i syntetiska tillskott. Vikt är alltså inte detsamma som effektivitet och kvalitet. 

Även om syntetiskt E-vitamin tas upp av tarmkanalen i stort sett lika effektivt som naturligt E-vitamin föredrar levern de naturliga formerna som skickar den naturliga formen till lipoproteinerna för transport i blodbanan till alla vävnader i kroppen. Naturligt E-vitamin kostar mer än syntetiskt som dessutom kan fås i starka doser men naturligt E-vitamin är betydligt mer effektivt och har inte samma risk för att skada kroppen som syntetiskt E-vitamin har. Tidskriften American Journal of Cinical Nutrtion (AM J Clin Nutr 1998;67:669-84.) publicerade en studie som visar ett naturligt E-vitamin kvarhålls i kroppen i dubbelt så hög grad som syntetiskt E-vitamin. I en annan studie i samma tidskrift fann forskarna att den naturliga formen av E-vitamin fanns i 3 gånger så stor utsträckning i moderkakan bland kvinnor som tagit naturligt E-vitamin framför dem som tagit syntetiskt. Återigen är lärdomen att det inte främst handlar om dos utan om kvalitet.

Tillskott i vätskeform? 
Mineraltillskott i vätskeform är ofta i sulfat- eller kloridform vilket kan skapa illamående. Dessutom är mineraler i vätskeform inte bättre för kroppen även om de är relativt stabila i vatten. Vitaminer i vätskeform är dessvärre inte speciellt stabila. Exempelvis kommer B-vitaminer snabbt att degraderas i all form av vätska och då förlora sin biologiska aktivitet och funktion i kroppen. Troligtvis håller ett sådant preparat endast i några veckor. Fettlösliga vitaminerna (A, D, E, K) kan tas som olja men det är mycket viktigt att få tag i högsta kvalitet. 

Är alla wholefoodpreparat lika bra? 
Dessvärre inte. Det beror på hur den mat som används hanteras. Först och främst ska den vara ekologiskt odlad för att undvika rester av bekämpningsmedel. Det finns olika sätt att torka wholefood. Den mest populära metoden kallas spraytorkning vilket innebär att wholefoodmassan skickas genom ett vakuum och behandlas med en så kallad värmepistol som håller en temperatur om flera hundra grader. Wholefoodmassan torkas direkt men värdefulla näringsämnen går förlorade. Det är en relativt billig metod men inte särskilt skonsam. En annan vanlig metod är frystorkning vilket innebär att wholefoodmassan som ligger på ett band rullas genom kylelement och fryses ner till -55 grader Celsius samtidigt som vatten dras ur massan. Dessvärre klarar inte många fytonäringsämnen frystorkningsprocessen. Ett bra wholefoodtillskott ska använda en skonsam torkmetod som exempelvis Refractance Window Drying vilket innebär att wholefoodmassan torkas under låg temperatur samt att den är mycket exakt eftersom den automatiskt upphör att torka när fuktigheten är mindre än 4% i något enskilt ämne. 

"Glycerin täcker tänderna och blockerar saliv från att göra sitt primära jobb med att återmineralnsera emaljen. Det blockerar tandens andningssystem."

"Studier har även visat att det skapar osmolaritet i cellen. Det betyder att cellen känner av vattnet på geléns utsida och släpper där av sitt vatten. Man har studerat på cellerna från slidan och som använt mycket KY-gelé (mestadels vatten och glycerin) och visats sig krympa. De kallar dem för cellulära russin." - Nadime Artemiss, Living Libations

Vi undviker även alkoholer i den mån det går. Alkoholer är mycket uttorkande och irriterande konserveringsmedel tillverkad av propen, ett petroleumderivat. Det irriterar och torkar ut eftersom det kan ta bort hudens naturliga syrliga skyddande barriär och gör cellerna då mer sårbara för bakterier och virus. En betydande mängd forskning har visat att alkohol kan orsaka fri radikala skador på huden inklusive bruna fläckar, hyperpigmentering och för tidigt åldrande.

Vi undviker därför alkoholer i all form så långt det går. Men när du du handlar din konventionella hudvård kontrollera produktetiketterna för isopropylalkohol, SD-alkohol 40 och etylalkohol, etanol, denaturerad alkohol, metanol och bensylalkohol.